Over Bernadet

Op 1 oktober 1983 werd in het voormalig Gerarduskerkje in de Wijckergrachtstraat Impulse International Dance Center Maastricht geopend. Ja, in die tijd klonk het natuurlijk nog interessanter in het Engels. Een prachtige ruimte van 30 meter lang, 10 meter breed en 8 meter hoog met een dansoppervlakte van 16 bij 9 meter met een spiegelwand van 16 meter. Doel was ballet en dans in Limburg op de kaart te zetten. Enerzijds door wekelijks hoogwaardig aanbod ballet en andere theaterdansvakken, verzorgd door uitstekende docenten, voor alle niveaus en leeftijden en anderzijds door het uitnodigen van beroemde dansers/gastdocenten tijdens dansstage-weekends.

Eén van de mooiste studio’s van Nederland noemde ik het in die tijd trots en ik was niet de enige die dat vond. Die beroemde dansers/gastdocenten, die uitgenodigd werden voor de dansstage weekends en dat is een groot aantal geweest, beaamden dit van harte.

Deze activiteiten hebben er inderdaad voor gezorgd, dat Impulse in korte tijd uitgroeide tot één van de meest gerenommeerde dansstudio’s van Nederland.

View the embedded image gallery online at:
http://www.bernadetschouten.nl/over#sigProId52d64b9a95

Behalve de dansstageweekends, die twee keer per jaar plaatsvonden waren de dansvoorstellingen van Impulse, die één keer in de drie jaar plaatsvonden spectaculair te noemen. Kosten werden zoveel mogelijk gespaard, maar de moeite die gedaan is door de dansers, docenten, gastchoreografen, gastacteurs/actrices, technici, decor- en kostuumontwerpers en -uitvoerders, vrijwilligers en ouders was onvoorstelbaar. Prachtige recensies hebben we gekregen van o.a. de welbekende recensent van de Limburger Willem K. Coumans, van Jos Frusch en Mya Maas van het Limburgs Dagblad en anderen.

Het aanbod werd uitgebreid. In 1983 bestond het dansaanbod uit klassiek ballet, moderne dans, jazz en het in die tijd zo populaire aerobic dancing. Later kwam er Pentjak Silat bij, Caractère, Afrikaanse dans, Hiphop/Streetdance, Yoga, enz.

Na 16 jaar bleek dat het leerlingenaantal en de vraag naar dans zo gegroeid dat we niet meer genoeg hadden aan één studio. In de Brusselsestraat 10 D, in het pand van de Maestrichtse Dienstdoende Stadsschutterij vonden we een locatie waar 2 studio’s gevestigd waren. Dit gaf weer ruimte om verder te groeien en de kwaliteit te verdiepen. Met pijn in het hart nam ik afscheid van het kerkje, waar alles was begonnen.

De schutters hebben met hun gastvrije en sympathieke houding de heimwee verzacht. De ruimte was natuurlijk ook comfortabeler, de energierekening een stuk lager, het wekelijks onderhoud gemakkelijker en…we hadden 2 studio’s!

In 2002 raakte ik aan de praat met Veronica Dirksen, destijds wethouder Sport Maastricht. Zij nam afscheid als wethouder, omdat ze vond dat ze op een leeftijd was gekomen om wat meer voor zichzelf te kiezen. Ik vertelde haar dat ik me vaker begon af te vragen wat er met Impulse zou gebeuren als ik er niet meer zou zijn of ziek zou worden. Dat ik het heel fijn zou vinden dat de kwaliteit, die opgebouwd is samen met al die betrokken docenten en enthousiaste leerlingen, gewaarborgd zou kunnen worden.

Niet veel later werd ik uitgenodigd door de toenmalige directeur van Kumulus, Centrum voor Kunsteducatie Maastricht, voor een gesprek. Het was een plezierig gesprek, de directeur zei letterlijk: “de dansafdeling van Kumulus heeft een impuls nodig, ik zie wel wat in het samengaan van Kumulus en Impulse”. Dat ging natuurlijk niet zomaar, het moest haalbaar zijn, vooral financieel/facilitair. Er zijn dan ook heel wat gesprekken/onderhandelingen geweest. Het was ook niet gering, het ging uiteindelijk om Impulse met destijds 450 leerlingen en 5 docenten.

Maar in het voorjaar van 2003 was er een intentieverklaring, werd ik hoofd dans Kumulus a.i. en in november 2003 kreeg ik mijn aanstelling coördinator van de dansafdeling. In januari 2004 was de officiële integratie Kumulus/Impulse een feit. Dit werd gevierd met een grote dansvoorstelling in het MECC, Maastricht. Natuurlijk had het veel voeten in aarde; het was niet niets om twee culturen samen te brengen. Er waren wederzijds wel eens hobbeltjes, maar het belangrijkste was dat het werkte.

De dansafdeling groeide uit naar een afdeling met meer dan 1100 leerlingen in de vakken Kinderdans en Theaterdans: klassiek, moderne dans, jazz en hiphopjazz, Flamenco en Hiphop (streetdance/breakdance) en natuurlijk de dans ondersteunende vakken Bodytraining en Stretches en Exercises. Verder een Choreografiegroep Jeugd, een Performancegroep moderne dans en diverse wedstrijdgroepen, die uitstekende resultaten hebben behaald bij verschillende nationale- en internationale wedstrijden.

Heel trots ben ik ook op de PreDanceAcademy, de vooropleiding naar de beroepsopleidingen dans/musical/muziektheater. Van deze vooropleiding die in 2005 is opgericht zijn al circa 20 leerlingen doorgestroomd naar de HBO dansvakopleidingen.

En dan is het moment gekomen dat ik afscheid neem van deze geweldige afdeling. Ik laat de dansafdeling met vertrouwen over aan mijn opvolger(s). Hierbij bedank ik Jan Tuinstra directeur Kumulus, voor het in mij gestelde vertrouwen. In de tijd dat Jan Tuinstra directeur was is Kumulus uitgegroeid tot een begrip in het land m.b.t. kunst- en cultuureducatie. Kumulus liep voorop als het ging om kennismaken, verdiepen en uitvoeren. Kumulus liep voorop als het ging om participatie van kunst en cultuur in de samenleving. Ik wens alle medewerkers van Kumulus een goede toekomst toe!

Maar ik ben nog niet klaar, ik ga blijf mijn ervaring en expertise inzetten. Ik ga me focussen op lesgeven: Klassiek ballet alle niveaus, Klassiek ballet als workout, Bodytraining, Stretches en Exercises. Ik blijf beschikbaar als het gaat om de organisatie en/of advies m.b.t. dansprojecten in het onderwijs, in de wijk, in de regio, het (mee) organiseren van evenementen, festivals etc

Over Bernadet als docent
Als docente heeft Bernadet een sterk analytisch vermogen. Zij gelooft in techniek, gebruikt in de klassieke balletlessen de Russische Vaganova methode en bij de bodytraining en stretches & exercises de basistechnieken ballet en moderne dans. Bernadet geeft al meer dan 30 jaar les op een zeer verantwoorde manier, waar iedereen zich goed bij voelt en duidelijk verbeteringen in het bewegingsapparaat ervaart.

LESLOCATIE 1

Kumulus | Herbenusstraat 89 6211RB Maastricht

LESLOCATIE 2

Kumulus Muziekschool | St Maartenspoort 2 | 6221BA Maastricht

Persoonlijk contact

+31 (0)6 58 00 22 58