Projecten en evenementen

In september 2004 vroeg Jan Tuinstra, de toenmalige directeur van Kumulus, centrum voor Kunsteducatie aan Bernadet of zij de pijler Cultuureducatie wilde opzetten en uitwerken.

Vanuit de gemeente Maastricht was de opdracht dat de cultureel/maatschappelijke taak van Kumulus groter zou moeten worden.
Alle inwoners van Maastricht zouden in aanraking moeten komen met kunst en cultuur, te beginnen bij de jeugd.

Bernadet heeft met veel enthousiasme en energie deze taak op zich genomen en aanbod geïnitieerd en georganiseerd voor het onderwijs, basis en voortgezet en in de wijken en buurten.

Ook was zij namens Kumulus de uitvoerende partner bij evenementen en festivals zoals festival Jong! Manus van Alles Festival, M2live, Parcours, de Open dagen Kumulus, KomMetjeKunst, de Dag van de AmateurKunsten, de Week van de Amateurkunsten, de Open Kunstscholendag, Kunst Caroussel.

In samenwerking met Het Nationale Ballet heeft zij in Heerlen en Maastricht het educatieve dansproject het  “Zwanenmeer”  georganiseerd. Een geweldig project waarbij basisscholieren en scholieren onderbouw v.o. kennis maken met klassiek ballet d.m.v. een workshop waarbij ook de stoere kant van deze dansvorm werd belicht. (ga maar eens op spitzen staan, draai maar eens 3 pirouettes, spring maar eens een spagaatsprong in de lucht). Daarna bezochten de deelnemende leerlingen een (verkorte) voorstelling van  “het Zwanenmeer” waarbi j ook uitleg werd gegeven hoe de techniek in zijn werk gaat, hoeveel mensen zijn betrokken bij zo’n voorstelling. Kortom een kijkje in de keuken van het Nationale Ballet.

Samen met Amikejo (Limburg Jeugd Symphomie Orkest)  is het  educatieve muziek/dansproject “Dans mee met Amikejo “ Romeo en Julia tot stand gekomen.
Een project voor basisscholieren groep 6 t/m 8.
De controverse tussen de families werd verbeeld door 2 groepen waarbij ballet tegen hiphop vecht. Twee docenten studeren in 75 minuten een dans in (1 groep hiphop en 1 groep ballet). Vervolgens wordt er 30 minuten gerepeteerd met het muziekensemble en volgt de uitvoering waarbij medescholieren en ouders aanwezig mogen zijn. Het project werd uitgevoerd in 3 scholen in Limburg. Het project was een waanzinnig succes en is in reprise genomen, waardoor nog eens 4 scholen mochten deelnemen.

Bernadet  is de initiator van Dance Leagues , een dansproject waarbij leerlingen v.o. hun maatschappelijke stage kunnen invullen en tegelijkertijd zich bekwamen in het maken van choreografieën. Dit project wordt mede ondersteund door Tout Maastricht, Stagebureau Maastricht, MVV Maatschappelijk Bureau, Trajekt , de scholen v.o. Maastricht en het United World College.

2014: Artistiek leider van “De Maastrichtse Jeugd Danst!, een initiatief van Stichting de Groote Sociëteit in het kader van het 250 jarig bestaan in 2010 van de stichting.  Focus ligt op de jeugd: in 2010 is gestart met “De Maastrichtse Jeugd Musiceert, in 2012 “De Maastrichtse Jeugd Zingt en op 8 november 2014 “De Maastrichtse Jeugd Danst”.
7 dansscholen/-groepen hebben meegedaan: Beats and Bars, Bernaards, Salsa Brisa, buikdansschool Kyara Flores, Reality, ODM en Kumulus dans. Zij verzorgden met hun leerlingen een dansoptreden in verschillende stijlen. Vervolgens kregen de dansers een masterclass aangeboden, waarna een presentatie volgde als afsluiting van een inspirerende dag. Ook hebben de  deelnemende scholen een geldbedrag ontvangen, dat aangewend moet worden om de kwaliteit en techniek van de deelnemende dansers te verbeteren. Ik vond het fantastisch om met zoveel verschillende dansstijlen een voorstelling neer te zetten en samen te werken met de deelnemende docenten/choreografen en  met Ronald Wintjens en Stefan Ernst van Project Sally, die de masterclass hebben gegeven met als resultaat een prachtige gezamenlijke performance. Ik hoop dat de vele jonge toeschouwers hierdoor geïnspireerd zijn geraakt om ook te gaan dansen. Meer over  de verschillende projecten van Stiching Cultuur en Jeugd zie: www.stichtinggrootesocieteitjeugdencultuur.nl

Meer informatie m.b.t. dansprojecten in het onderwijs, in de wijk, in de regio, het (mee) organiseren van evenementen, festivals, workshops in alle kunstdisciplines t.b.v. teambuilding  en bedrijfsuitjes etc  mail of bel: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken./ +31(0)658002258

INTERESSE?

Please type your full name.
Invalid email address.
Invalid Input
Anti-spam
Invalid Input

LESLOCATIE 1

Kumulus | Herbenusstraat 89 6211RB Maastricht

LESLOCATIE 2

Kumulus Muziekschool | St Maartenspoort 2 | 6221BA Maastricht

Persoonlijk contact

+31 (0)6 58 00 22 58